Circulair inkopen van ICT, meer dan een leuk idee!

26-11-2014 | Ronald Vroom, Procure-IT

Er valt waarde met circulair inkopen te scheppen. Niet alleen voor u als afnemer, maar ook voor de maatschappij. Toch gaat het niet altijd vanzelf. Organisaties schaffen bijvoorbeeld geen “refurbished” (gebruikte) apparatuur aan omdat de gebruiks- en onderhoudshistorie niet bekend zou zijn. Hoe belangrijk is dat eigenlijk als de leverancier dezelfde werking als van nieuwe apparatuur garandeert en ook nog eens garantie en onderhoud biedt?

Het is veel belangrijker dat de apparatuur doet wat u, dan wel uw interne klant, eist en dat u zich realiseert dat u voor “nieuw” extra betaalt. Ook het als dienst afnemen van gebruik van ICT-apparatuur komt vaak niet van de grond. Als reden horen we vaak dat er Pc’s van merk “D” sterk gewenst zijn omdat daar goede ervaringen mee bestaan of omdat van dat merk kennis in de organisatie aanwezig is. Wat mij betreft moet u zich concentreren op uw kerntaken en uzelf afvragen of het aanschaffen, onderhouden en vervangen van bijvoorbeeld Pc’s daar wel toe behoort.

Maar als u al in plaats van apparatuur een dienst inkoopt, of als u al refurbished apparatuur inkoopt? Koopt u ICT dan circulair in en is daarmee voor u de spreekwoordelijke cirkel rond?

U bent dan zonder meer goed op weg, maar er is nog ruimte voor verbetering! Zo kunt u aandacht besteden aan verantwoorde afvoer van af te stoten apparatuur. Natuurlijk doet de leverancier dat voor u, maar u kunt dan wel afspraken maken over verantwoord (milieu, datavernietiging) afstoten van (refurbished) apparatuur. Wist u dat er partijen zijn die zich hierin specialiseren zodat leveranciers het niet allemaal zelf hoeven doen?

Volgende keer meer!

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Uitgelichte vacature

Privacy & VoorwaardenDisclaimer | Sitemap | © Procure-IT - Powered by Emeritor logo