Cloudcastles of luchtkastelen!

15-12-2011 | Door: Procure-IT

Cloudcastles of luchtkastelenEén van de actuele thema’s dit jaar is natuurlijk The Cloud. Het zou de oplossing zijn voor continuïteit, schaalbaarheid, verlaging van de totale kosten; allemaal in een veilige omgeving.

Er worden veel luchtballonnen opgelaten over The Cloud. Als je als organisatie niet bewust bent van de consequenties van niet-beschikbaarheid, dataverlies en -lekkage en je hele ICT-omgeving als een eenheidsworst in dergelijke nieuwe concepten onderbrengt, kan je wel verrast worden door een fikse wolkbreuk.

Drukgebieden in The Cloud

Een grote datastoring bij IT-leverancier Tieto in Zweden (Spits 29 november 2011) zorgde ervoor dat veel apotheken hun patiënten geen medicijnen op recept meer konden geven, het ambtenarenapparaat van gemeenten als hoofdstad Stockholm plat lag, een groot deel van de autokeuringen niet volgens plan kon plaatsvinden, een belangrijke leenbank (SBAB) niets kon uitschrijven en ook de nationale studiefinanciering autoriteit was getroffen.

Laatst lag BlackBerry er uit omdat er een probleem was in een “core switch”. De storing trof niet alleen BlackBerry-bezitters in Nederland. Ook gebruikers in de rest van Europa, Afrika en het Midden-Oosten konden niet het internet op. (NOS op3)

Voor het Nieuwe Werken zijn we afhankelijk van een beveiligde verbinding met onze werkgever.
Als het internet thuis (weer eens) niet werkt, is het huis te klein, zeker als we een “All-in one” pakket hebben en de telefoon het dus ook niet meer doet. Even een klacht doorbellen of e-mailen wordt dan behoorlijk lastig!

Machtspositie

Vanuit inkoopperspectief zien wij dan ook dat er steeds meer aandacht moet zijn voor ontwikkelingen over meerdere jaren. Er vindt namelijk ongemerkt een verschuiving plaats van de machtspositie. Als u als afnemer niet op tijd betaalt, het contract niet wilt verlengen voor een langere periode, kan de ICT-dienstverlener de medewerking om naar een andere provider te gaan, zwaar frustreren of in het ergste geval zelfs de stekker uit The Cloud trekken. Dan komt u erachter hoe u onbewust steeds afhankelijker bent geworden van de ICT-dienstverleners en providers.

Risico

Hetzelfde zie je met de komst van allerlei “AS A Service” oplossingen (SAAS, IAAS, PAAS, MAAS etc.). De services zijn handig om de eigen ICT-afdeling te omzeilen, maar ook hier maken we ons steeds meer afhankelijk van externe partijen. Prima als we daar bewust voor kiezen, maar vanuit beveiliging, kostenbeheersing en -transparantie niet zonder risico. Het is niet eenvoudig om diensten die eenmaal zijn uitbesteed, weer terug in eigen beheer te krijgen. Ook hier geldt “Bezint eer ge begint”; een mooie kerstgedachte en goed voornemen voor 2012.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Privacy & VoorwaardenDisclaimer | Sitemap | © Procure-IT - Powered by Emeritor logo