Zandzakken voor de deur!

23-09-2014 | Ronald Vroom, Procure-IT

Nu de herfst en daarna (onvermijdelijk) de winter nadert zullen we de term “verhoogde dijkbewaking” wel weer lezen of horen. Ook in IT-land komen we deze term wel eens tegen!

Het gaat dan over de beschikbaarheid van IT-omgevingen, systemen, of beter: ketens en hoe deze in tijden van (vaak letterlijk) stormachtige ontwikkelingen op het vereiste of gewenste niveau te houden. Om dat te realiseren is het natuurlijk mogelijk voor ieder onderdeel maatregelen te treffen om de maximaal gevraagde beschikbaarheid te bieden. Aangezien de zwakste schakel de sterkte van de keten bepaalt kent de keten nu een maximale beschikbaarheid. Immers, iedere schakel is even (maximaal) sterk. De vraag is echter of een dergelijke hoge beschikbaarheid altijd nodig is? Beschikbaarheid kost geld en een half tot een kwart procentje meer kost een kwart tot een half budget meer.

Het is dan ook verstandiger om goed te onderzoeken welke beschikbaarheid wanneer gewenst of vereist is en vervolgens voor die momenten of tijdvakken additionele maatregelen te treffen.

Een voorbeeld: als een school voor voortgezet onderwijs examens afneemt (en dat is steeds meer met behulp van IT) kan zij in deze periode een extra beroep doen op de leverancier, waardoor de beschikbaarheid tijdelijk op een hoger niveau ligt. Dat u daar dan voor betaald is niet meer dan logisch, maar u betaalt in ieder geval niet als u de extra inzet niet nodig heeft.

Dat gaat natuurlijk niet zomaar, allereerst moeten er wel afspraken over de extra inzet zijn gemaakt. Wachten tot “de dijken op doorbreken staan” is niet slim: u krijgt dan wat u wilt, maar wordt door uw leverancier hoogstwaarschijnlijk een beetje getild. Een beter moment is natuurlijk als u de conceptovereenkomst opmaakt die u voor de start van de opdracht naar uw leverancier stuurt.

Daarnaast moet u in uw eigen organisatie de zaak ook op orde hebben, denk maar eens aan extra bezetting, extra “stand-by”- en avonddiensten. Het helpt daar - naar mijn ervaring - bij om de hele keten van de omgeving (zoals eerder genoemde examens) te bekijken, zodat cruciale ketens als communicatievoorzieningen (wat als de “lijn” dichtslibt), licenties (wat als de 501e gebruiker niet meer kan inloggen), etc. niet worden vergeten.

Waar geeft u nu te veel geld uit aan bewaking, die niet altijd noodzakelijk is?

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Privacy & VoorwaardenDisclaimer | Sitemap | © Procure-IT - Powered by Emeritor logo