Aanbevelingen commissie Elias in inkoopperspectief

22-10-2014 | Ronald Vroom, Procure-IT

De tijdelijke commissie “ICT-projecten bij de Rijksoverheid” van de Tweede Kamer der Staten-Generaal - de commissie-Elias - heeft haar eindrapport gepubliceerd. U bent ongetwijfeld benieuwd op welke zere plek(ken) zij de vinger legt. En wat betekenen de aanbevelingen van de commissie voor u als inkoper?

De komende weken behandelen we een aantal van de aanbevelingen waarbij we deze bekijken vanuit inkoopperspectief.. Lees alvast een eerste indruk van 5 van de aanbevelingen over aanbesteden (wie gaat de opdracht voor en met mij uitvoeren) en contractmanagement (hoe zorg ik dat ik de maximale waarde uit de opdracht haal).

 1. Overleg met de markt
  Vooral bij complexe ICT projecten is overleg met de markt bepalend voor een succesvolle samenwerking.
 2. Verplicht functioneel aanbesteden
  Niet gedetailleerd voorschrijven hoe het moet (krasbestek), maar de functionaliteit beschrijven waar je behoefte aan hebt kan veel opleveren.
 3. Resultaten uit het verleden
  Resultaten uit het verleden geven weliswaar geen garanties voor de toekomst maar maken het wel vaak mogelijk om met minder werk betere aanbieders te selecteren.
 4. Kijk naar wat kan - en niet naar wat mag - binnen de aanbestedingswetgeving
  “Success comes in cans, not in can’ts”, deze filosofie blijkt keer op keer succesvol in de praktijk.
 5. Stop een contract na ondertekening niet in een la
  Hoe goed het contract ook is, de ervaring leert dat je nooit de volle waarde van een opdracht uitnut als je niet van tijd tot tijd kijkt wat er ook al weer was afgesproken en of de leverancier zich aan de afspraken houdt. Pas dan kun je namelijk praten over veranderingen en verbeteringen.
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Privacy & VoorwaardenDisclaimer | Sitemap | © Procure-IT - Powered by Emeritor logo